Локницька громада

Рівненська область, Вараський район

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Дата: 20.08.2021 15:26
Кількість переглядів: 2318

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

?? Люди, які вчинили нетяжкі злочини та не становлять загрози для життя і здоров’я інших людей, можуть відбувати покарання без ізоляції від суспільства! Альтернативою тюремному ув’язненню та більш ефективною системою роботи з правопорушниками  є пробація.

У світі пробація існує понад 200 років.  В Україні Закон «Про пробацію» було прийнято 05 лютого 2015 року.

?? Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

? Пробація України - одна з найбільших пробацій в Європі. Наразі у структурі Державної установи «Центр пробації», що підпорядкована Міністерству юстиції України, функціонує 597 підрозділів пробації (24 обласні філії та 573 уповноважені органи з питань пробації). Штат працівників підрозділів пробації становить 3?400 осіб. Крім того, до роботи із клієнтами пробації залучаються соціальні працівники різних служб і установ, представники громадських організацій та волонтери пробації.

Щороку через пробацію проходить понад 1??0??0?? тисяч осіб, засуджених до кримінальних покарань без позбавлення волі або на яких накладено адміністративні стягнення. 

Необхідно зазначити, що, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Вона передбачає в тому числі і покарання, альтернативне позбавленню волі. Головною метою є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Мін’юст України у співпраці з канадськими та європейськими партнерами розробили проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Положення цих законопроєктів направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях позбавлення волі, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Також, законопроєктом пропонується запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд, тобто коли людина замість того, щоб потрапити у в’язницю, потрапляє під контроль органу пробації та несе певні обов’язки – наприклад, влаштуватися на роботу, пройти курс лікування, пройти навчання. Іноді за пересуванням особи буде слідкувати електронний моніторинг.

Передбачається, що пробація застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де наразі суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт. Ця категорія – нетяжкі злочини. «Пробацією ми не замінюватимемо позбавлення волі. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи чи штраф».

Дуже важливо, що в результаті проведеної роботи персоналу органів пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка працює, сплачує податки, не порушує законодавство, створює сім’ю. Крім того, ця система більш економна у порівнянні з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

? Примітно, що на обліку органів пробації перебуває вдвічі більше засуджених, ніж утримується в місцях позбавлення волі.

? Пробація – це європейський шлях розвитку та гідне представлення нашої держави на міжнародному рівні! 

 

#30роківНезалежності#30роківНезалежностіУкраїни #БезпечнішеСуспільство #ПробаціяУкраїни #актуально_пробація

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь