Локницька громада

Рівненська область, Вараський район

Яких помилок не слід допускати при пожежі та як правильно діяти?

Дата: 17.06.2022 08:50
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

 

Як часто ви можете стати свідком пожежі? А чи знаєте як правильно діяти, коли виявили загоряння? В переважній більшості випадків громадяни знають за яким номером викликати пожежно-рятувальну службу, так само як і те, що вогонь треба гасити, а майно – рятувати. Проте часто люди через паніку чи банальне незнання можуть допускатися помилок.

При виникненні перших осередків займання, або задимлення критично важливо реагувати на них правильно і адекватно до всієї небезпеки, яку вони несуть. Це дозволить максимально швидко і ефективно придушити пожежу на самій ранній стадії і мінімізувати можливий збиток.

 

А що ж саме не можна робити під час пожежі?

Якщо ви виявили пожежу в житловому будинку, на складі, в офісі, тощо, ні в якому разі НЕ СЛІД:

- піддаватися паніці - зберігайте спокій і холоднокровність;

- переоцінювати власні можливості і сили;

- ризикувати своїм і чужим життям, сподіваючись врятувати цінне майно від вогню;

- починати гасити вогнище спалаху, ще не зателефонувавши попередньо в пожежну службу;

- гасити водою електромережі та електрообладнання під напругою;

- використовувати ліфт для евакуації;

- відкривати двері і вікна, створюючи додаткову тягу для поширення вогню;

- спускатися з верхніх поверхів будівлі, використовуючи простирадла, штори та інші підручні засоби.

 

Як діяти в різних ситуаціях при виникненні пожежі?

Якщо на вас загорівся верхній одяг - ні в якому разі не можна намагатися загасити його стоячи, або бігти. Горизонтальне положення тіла тільки сприяє поширенню вогню, а біг дозволить полум'ю розгорітися ще більше. Слід зняти і скинути палаючі предмети на землю або котитися по поверхні підлоги, збиваючи вогонь.

Якщо пожежа виникла в квартирі, або житловому будинку, то необхідно пам'ятати, що меблі та оздоблювальні матеріали можуть виділяти дуже токсичний дим. Захиститися від нього не можна, навіть якщо дихати через мокру тканину - слід негайно покинути охоплене вогнем приміщення. Вогонь може поширюватися дуже швидко - у людини в розпорядженні залишаються лічені хвилини. У разі, якщо ви вирішили боротися з вогнем самостійно - весь час тримайте в фокусі уваги евакуаційні шляхи з квартири або будинку. Використовуйте вогнегасники, пісок, воду, покривала та інші підручні засоби, щоб виконувати всі запобіжні заходи.

Якщо на кухні несподівано спалахнуло масло в сковороді, або посуді - ні в якому разі не намагайтеся залити його водою, так як хімічний процес скипання може привести до розбризкування і виникнення відразу декількох осередків горіння. Посуд слід закрити кришкою, відразу ж загасити вогонь на плиті.

При виникненні характерного запаху горілої ізоляції відразу відключайте автоматом електропостачання будинку або квартири. Не гасіть електроприлади водою! Постарайтеся накрити їх щільним покривалом, притиснувши краї до поверхні - це унеможливить надходження кисню до осередку горіння. Використовуйте підручні порошкоподібні суміші для гасіння - сіль і соду, пральний порошок, землю або пісок з квіткового горщика та інші.

Якщо ліквідувати пожежу самостійно не вийшло - візьміть документи та гроші, повідомте всіх людей про небезпеку, що виникла, вийдіть з будівлі, зустрічайте пожежні розрахунки, покажіть рятувальникам місце виникнення вогнища загоряння, повідомте про наявність в будівлі людей, газових балонів, легкозаймистих та горючих рідин, та іншу необхідну інформацію.

Найчастіше смертельно небезпечним на пожежі є не вогонь, а дим. Тому якщо температура в приміщенні занадто висока, або приміщення сильно задимлені - пересувайтеся навпочіпки або поповзом, так як біля підлоги буде краще видимість і більше кисню. У самій критичній ситуації вийдіть на балкон, або веранду, щільно закрийте за собою двері і чекайте приїзду пожежників - кличте на допомогу випадкових перехожих, або постарайтеся привернути їхню увагу іншим способом.

 

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь