Локницька громада

Рівненська область, Вараський район

Рятувальники нагадують правила безпечного користування електрогенераторами

Дата: 18.01.2023 11:30
Кількість переглядів: 128

Рятувальники нагадують правила безпечного користування електрогенераторами

 

Все більше людей при відключенні електроенергії використовують у побуті генератори. Але, як свідчить сумна статистика, не всі знають, як правильно користуватись ними. Тож, рятувальники нагадують громадянам про правила використання альтернативних джерел живлення.

 

Правила безпеки при використанні електрогенераторів.

Купувати потрібно лише сертифіковану продукцію і лише в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Під час користування генератором потрібно звернути увагу на цілий ряд факторів.

Розміщення

Генератор потрібно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом), або в окремому технічному просторому приміщенні зі справною вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має бути не меншою ніж 6 м. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

Підключення генератора до споживачів тільки за інструкцією. Цим має займатись виключно кваліфікований електрик. Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху). При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлювальний контакт.

Експлуатація

Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника. Перед пуском необхідно перевірити стан електропроводки, за необхідності, усунути їх пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені. Необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами. Також його не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Окрім того, слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються. Під час роботи електрогенератора слід контролювати його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, слід негайно вимкнути та знеструмити електрогенератор.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом, з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей. Каністри мають бути щільно закриті, щоб не допустити розливу палива. Якщо таки паливо пролилось, потрібно посипати місце розливу піском, який потім слід зібрати у металевий ящик чи відро.

Під час використання електрогенераторів забороняється:

Вносити зміни в конструкцію генератора;

Розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей;

Палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;

Відкривати кришку бака під час того, як працює генератор;

Заправку генератора при працюючому або не охолодженому двигуні;

Об’єднувати генератори у ланцюг;

Перебування поруч з генератором стороннім особам або тваринам;

Змішувати різні види мастила та палива;

Перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

Алгоритм дій під час загоряння генератора:

Потрібно негайно повідомити про це ДСНС за телефоном «101». При цьому необхідно назвати місцеперебування об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обставини пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

Знеструмити електрогенератор;

За можливості слід вжити заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. В таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також в інших ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор);

У разі необхідності потрібно викликати інші аварійно-рятувальні служби;

Слід організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Окрім того, важливо завжди мати під рукою вогнегасник. Бажано вуглекислотний або порошковий.

Водопінний та водний вогнегасник не можна використовувати для гасіння електроустановок. Це небезпечно для життя.

Дотримання цих правил допоможе вберегти від пожежі себе, своїх близьких та власну оселю.

 

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь