Локницька громада

Рівненська область, Вараський район

День вишиванки

Дата: 18.05.2023 09:10
Кількість переглядів: 93

      Фото без опису

Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня.

У 2023 році День вишиванки припадає на 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також річниця виходу українських військових з "Азовсталі".

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році започаткувала студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк, яку надихнув приклад одногрупника, одягнутого у вишиту сорочку. Тож дівчина запропонувала студентам та одногрупникам вибрати один день і прийти на навчання у вишиванках. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачів, але вже наступного року свято розрослося по всій Україні і нині у третій четвер травня в Україні на вулицях міст і сіл можна побачити людей у вишитій сорочці.

Вишиванка символізує родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї, вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі.

У вишитій сорочці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Кожен регіон в Україні має свої візерунки.

Свято вишиванки не є офіційним, але воно так припало до душі українцям, що вже декілька років поспіль його відзначають у третій четвер травня місяця. В цей день організовують різні конкурси. Фото у вишиванках викладають у соціальну мережу не лише жителі України, а також українці, які знаходяться за кордоном. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь