Локницька громада

Рівненська область, Вараський район

За хибні виклики екстрених служб передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність

Дата: 29.06.2023 15:56
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

 

На лінію екстреного виклику «101» щодня надходить безліч телефонних дзвінків із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики.

Так, 27 червня об 4:20 год. до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу по вулиці Набережній в селі Лозки Рафалівської тергромади, Вараського району. Стурбована жінка повідомляла, що в неї горить житловий будинок. Рятувальникам вона повідомила лише адресу. До місця пожежі відразу направили вогнеборців найближчого пожежно-рятувального підрозділу. Але по прибуттю за вказаною адресою виявилося, що ніякої пожежі немає, а сама власниця спілкуватися ні з рятувальниками, ні з поліцейськими, які також прибули до місця події, не захотіла. Про всяк випадок рятувальники оглянули господарство, й навіть об’їхали всю вулицю, але ніяких ознак пожежі не виявили. Слід зазначити, що про даний виклик, як виявилося хибний, повідомляли не діти, а доросла людина і чому вона це зробила і з яких причин наразі залишається тільки здогадуватися.

Специфіка пожежно-рятувальної служби ДСНС полягає в тому, що вона не може залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», «пожежу», чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування працівників служби ДСНС у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим. Одночасно слід згадати про побічний збиток, завданий державі при виїзді навіть одного пожежного автомобіля. Щороку рятувальникам і платникам податків, тобто нам із вами, неправдиві повідомлення обходяться десятками мільйонів гривень.

Відповідальність за такі дії передбачена законодавством України:

кримінальна – стаття 259 Кримінального кодексу України: завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури, або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти, або якщо воно спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

адміністративна – стаття 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення: завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 3400 грн.).

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області звертається до громадян серйозно відноситися до роботи екстрених служб і думати про наслідки, до яких може призвести хибний виклик.

 

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь